Tytoń

#TytońZwyczajny, Tabacco, #Tabak, #Tabak, #Таба́к, #Dohany
1. OpisRodzina: #psiankowate
Pochodzenie: Pierwotnie Ameryka Południowa, uprawiany wszędzie w strefie klimatu ciepłego i umiarkowanego
Tytoń szlachetny to roślina jednoroczna, o łodydze prostej lub słabo rozgałęzionej, wysokości 75-300 cm. Liście duże siedzące, mają kształt epileptyczny, jajowaty lub lancetowaty. Kwiaty zebrane na szczycie łodygi różowe. Kwitnie od czerwca do września. Cała roślina pokryta gruczołowatymi włoskami, wydzielającymi substancje żywiczne i zapachowe.
Owoc – torebka pękająca na szczycie, zawiera liczne, bardzo drobne, brunatne nasiona.
System korzeniowy, silnie rozwinięty, z licznymi korzeniami przybyszowymi.
Wyróżnia się liczne typy i odmiany hodowlane:
- typ orientalny – o jasnych, drobnych i aromatycznych liściach, uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, dający surowiec najwyższej jakości,
- typ wielkolistny – o liściach dużych, elastycznych , żółtozielonych, bardziej plenny, ale nieco niższej jakości, uprawiany w rejonie klimatu umiarkowanego Europy, Ameryki, Chin i Japoni,
- typ cygarowy – o dużych liściach, elastycznych, aromatycznych, uprawiany w klimacie tropikalnym – Kuba, Sumatra, Filipiny.
W Polsce uprawia się odmiany typu półorientalnego i wielkolistnego oraz nieco odmian cygarowych.
Nazwę gatunkową Nicotiana wprowadził Lineusz na cześć posła francuskiego w Lizbonie, Jeana Nicot, który w 19560 r. przywiózł po raz pierwszy do Paryża nasiona oraz sproszkowane liście tytoniu jako lek przeciwko migrenie.
Nazwa gatunkowa pochodzi od hiszpańskiej nazwy tytoniu – Tabaco i przyjęła się w większości krajów Europy.
W Polsce nazwę tytoń wprowadzono w XVIII wieku. W języku tureckim oznacza dym.
2. Uprawa#Tytoń, w zależności od typu i odmiany, ma wysokie wymagania co do światłą, temperatury i gleby. Największe potrzeby mają tytonie cygarowe, uprawiane na glebach żyznych, przewiewnych, o przepuszczalnym podłożu i zasobnych w składniki mineralne, a najmniejsze – tytonie orientalne, drobnolistne, uprawiane na glebach lekkich.
Wszystkie typy tytoniu wymagają gleb o wysokiej kulturze.
W Polsce tytoń uprawia się z rozsady. Nasiona wysiew się do ciepłego inspektu w drugiej połowie marca. Gdy siewki wykształcą 5-6 liści, wówczas wysadza się je w pole. Pielęgnowanie polega na spulchnianiu międzyrzędzi, niszczeniu chwastów, nawożeniu pogłównym oraz walce z licznymi chorobami i szkodnikami.
Specyficznym zabiegiem jest ogławianie tytoniu przez usuwanie górnej części pędu, co zapobiega kwitnieniu i wpływa dodatnio na rozwój i jakość liści. Po ogłowieniu, z kątów liści zaczynają wyrastać pędy boczne, tzw. pasynki, które również należy usunąć.
Zbiór tytoniu polega na ręcznym lub mechanicznym obrywaniu liści w miarę ich dojrzewania. Następnie nawleka się liście na druty, lub wiąże w pęczki i umieszcza w suszarni. Podczas suszenia, w skutek pewnych przemian chemicznych liście zmieniają swoje cechy fizyczne i powstają w nich wóczas m.in. związki aromatyczne i barwniki.
W Polsce podobnie jak w większości krajów, istnieje Państwowy Monopol Tytoniowy, na którego zlecenie tytoń może być uprawiany i sprzedawany.
3. SurowiecSurowcem zielarskim jest #liść tytoniu – Folium Nicotinae.
Wysuszony i ewentualnie przefermentowany jakość liścia ocenia się na podstawie cech organoleptycznych, takich jak:
- barwa,
- zapach,
- smak,
- konsystencja,
- zdrowotność i inne.
Wyróżnia się liczne typy i odmiany hodowlane, które wystpuja w różnych częściach świata.
- typ orientalny – o jasnych, drobnych i aromatycznych liściach, uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, dający surowiec najwyższej jakości,
- typ wielkolistny – o liściach dużych, elastycznych , żółtozielonych, bardziej plenny, ale nieco niższej jakości, uprawiany w rejonie klimatu umiarkowanego Europy, Ameryki, Chin i Japoni,
- typ cygarowy – o dużych liściach, elastycznych, aromatycznych, uprawiany w klimacie tropikalnym – Kuba, Sumatra, Filipiny.
Główną substancją czynną w liściach jest alkaloid nikotyna. Towarzyszy jej wiele alkaloidów pokrewnych takich jak:
- nornikotyna,
- nikotynina,
- nikoteina,
- anabazyna,
- pirolidynae,
- piridina,
- związek kumarynowy – skopolatyna,
- związki potasu,
- żywice,
- olejek eteryczny,
- garbniki,
Zawartość nikotyny, w zalezności od typu, pogody, klimatu, metody uprawy, zbioru i suszenia tytoniu waha się od 0,01% do 12%
Przeciętna zawartość w tytoniach wielkolistnych to 1.5 – 2.5%.
W celu osłabienia szkodliwości tytoniu wyhodowano odmiany beznikotynowe i niskonikotynowe oraz odmiany zawierające zamiast nikotyny mniej szkodliwą nornikotynę.
O wartości surowca decyduje zawarty w nim olejek eteryczny – bezbarwna lub żółta ciecz.
Głównym składnikiem zapachu owoców kminku, będącym jednocześnie nośnikiem zapachu owoców kminku – jest #karwon – keton monoterpenowy. Ponadto w olejku występują #limonen,#karweol, alkohol perilowy i inne.
#Tytoń, sprowadzony do Europy jako egzotyczna roślina ozdobna i lecznicza, stosowany był w postaci”
- pigułek,
- odwarów,
- soku ze świeżych liści,
- olejku z kwiatów
w bólach:
- głowy,
- żołądka,
- wadach serca,
- kaszlu,
- astmie,
- odmrożeniach,
- wrzodach itp.
Swego czasu wyciągi tytoniowe stosowano jako środki owadobójcze. Zostały jednak również wycofane ze względu na dużą toksyczność dla ludzi.
Wzorem Indian, zaczęto w Europie stosować liście tytoniu jako używkę – początkowo do żucia lub wciągania do nosa sproszkowanych liści (tabaka nosowa)
Gdy pod koniec XVI wieku wynaleziono w Holandii fajkę, a w XIX wieku wprowadzono na rynek papierosy, palenie tytoniu rozpowszechniło się na całym świecie.
Nikotyna, jako główna substancja czynna tytoniu, w małych ilościach
- pobudza system nerwowy,
- pracę mózgu,
- oddech,
- zwężą naczynia obwodowe,
- podnosi ciśnienie krwi.
Systematyczne wprowadzanie do organizmu prowadzi do uzależnienia. W większych dawkach wywołuje objawy zatrucia: nudności, zawroty i bóle głowy, biegunki.
Nikotyna jest silną trucizną, około 40 mg we krwi powoduje śmierć człowieka.
W czasie palenia tytoniu tylko część zawartej w liściach nikotyny dostaje się do organizmu. Część jej spala się w miejscach żarzenia, część zostaje w ustniku papierosa a część jest wydychana. Poza tym w wątrobie człowieka nikotyna rozkłada się do kwasu nikotynowego (witaminy PP) i jego amidu.
Szkodliwość palenia tytoniu polega nie tylko na wprowadzaniu do organizmu nikotyny. Szkodliwe są również produkty spalania tytoniu. Podczas jej palenia powstaje tlenek węgla, wywołujący objawy podobne do zaczadzenia, a także wiele innych związków. W dymie tytoniowym wykryto ich około 1500, a wśród nich znajdują się związki bardzo toksyczne, również takie, które mają właściwości rakotwórcze, np.benzopiren.
Palenie tytoniu jest przyczyna raka i rozedmy płuc, pogarsza również stan choroby wieńcowej i wrzodowej.
Produkty powiązane:
-
PIWO IMBIROWE BEZALKOHOLOWE BEZGLUTENOWE BIO 330 ml – GINGER PEOPLE8,03 zł
-
LE MERLOT BEZALKOHOLOWE BIO 750 ml – VINA048,52 zł
-
LE CLASSIC PETILLANT BEZALKOHOLOWE MUSUJĄCE BIO 750 ml – VINA048,52 zł
-
LE CHARDONNAY BEZALKOHOLOWE BIO 750 ml – VINA048,52 zł
-
PIWO BEZALKOHOLOWE RADLER BIO 330 ml – NEUMARKTER LAMMSBRAU9,16 zł
-
PIWO BEZGLUTENOWE BEZALKOHOLOWE BIO 330 ml – NEUMARKTER LAMMSBRAU10,24 zł
-
PIWO BEZALKOHOLOWE BIO 330 ml – NEUMARKTER LAMMSBRAU9,85 zł