Mięta Pieprzowa

Mięta to powszechnie znane zioło, cenione za swe właściwości lecznicze. Znalazła zastosowanie w medycynie, a walory smakowe często wykorzystywane są również w kuchni. Jakie właściwości ma mięta i na co pomaga?
Mięta to roślina wieloletnia o zielonych, eliptycznych liściach. Nie jest szczególnie wymagająca w uprawie – lubi wilgotne podłoże i umiarkowane nasłonecznienie. Najbardziej rozpoznawalne odmiany mięty to:
- mięta pieprzowa – najpopularniejszy rodzaj mięty w Polsce. Wykorzystywana jest jako przyprawa i dodatek do deserów i koktajli, jako napar leczniczy lub jeden ze składników kosmetyków. Mięta pieprzowa to krzyżówka mięty zielonej i nawodnej;
- mięta zielona – ma podobne właściwości do poprzedniczki. Wykorzystywana jest w produkcji past do zębów i gum do żucia;
- mięta polna – najczęściej stosowana przy problemach trawiennych.
Z mięty najczęściej wykorzystuje się liście i łodygi w nieprzetworzonej formie lub na ich bazie przygotowywane są napary, wyciągi i olejki eteryczne.
Liść mięty pieprzowej kupisz w postaci suszu gotowego do zaparzania na Medonet Market.
Należy dodać, że mięta nie tylko może odświeżyć oddech, ale także jest źródłem bogatym w witaminy: A, C, B1 i B9 (kwas foliowy), oraz minerały: magnez, mangan, miedź, żelazo, potas, cynk, fosfor czy selen. Dodatkowo odmiana pieprzowa zawiera największą ilość przeciwutleniaczy spośród powszechnie dostępnych roślin zielnych.
Mięta – właściwości zdrowotne
Główną zaletą mięty jest jej zbawienny wpływ na podrażnienia układu pokarmowego. Wykazuje działanie rozkurczające mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, a tym samym – zmniejszające ból. Jest niezastąpiona w leczeniu problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia. To wszystko dzięki zawartości mentolu, obecnego w liściach mięty, który ogranicza wydzielanie żółci.
W przypadku problemów z układem pokarmowym najlepiej sprawdza się napar z liści i łodyg mięty, którą nawet profilaktycznie warto spożywać po dużych i ciężkostrawnych daniach.