Efedryna

Efedryna wytwarzana jest między innymi przez rośliny z rodzaju przęśl (Ephedra), które rosną na stepowych i półpustynnych rejonach Eurazji i Ameryki. W swej budowie zawiera dwa chiralne atomy węgla, występuje zatem w postaci czterech izomerów. Pod względem budowy zbliżona jest do katecholamin: adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy, związków pełniących funkcję neuroprzekaźników. Działa na receptory adrenergiczne zarówno bezpośrednio, poprzez po-budzenie α- i β-receptorów, jak i pośrednio, poprzez zwiększenie uwalniania noradrenaliny oraz hamowanie jej zwrotnego wchłaniania.
Efektem działania efedryny jest przyspieszenie akcji serca, wzrost ciśnienia krwi, rozszerzenie oskrzeli, pogłębianie ruchów oddechowych oraz pobudzenie układu nerwowego.
#Efedryna zwiększa zdolność koncentracji, usuwa objawy zmęczenia i senności. Znacznie słabiej od adrenaliny zwęża naczynia krwionośne, lecz jej działanie jest dziesięciokrotnie dłuższe. Efedryna znalazła szerokie zastosowanie w lecznictwie, stosowana jest w niewydolności krążenia, zapaściach, dychawicy oskrzelowej oraz rozedmie płuc.
Ponadto efedryna zmniejsza apetyt, w związku z czym dodawana była do niektórych preparatów odchudzających, jednak ze względu na skutki uboczne od 2004 r. została zakazana, a na jej miejsce wprowadzono bezpieczniejszą pseudoefedrynę.
W lecznictwie stosowana jest zazwyczaj w postaci chlorowodorku efedryny, w schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych, omdleniach spowodowanych niskim ciśnieniem tętniczym oraz w celach diagnostycznych w okulistyce, jako preparat rozszerzający źrenice.
Kokaina
Atropina
Nikotyna
Kofeina
Teofilina
Alkaloidy opium
Morfina
Kodeina
Papaweryna
Tetrandyna
Berberyna
Stachydryna